07 ožu. 2019

PREDSTAVLJAMO ZVANJE – ELEKTROTEHNIČAR ENERGETIKE

Elektrotehničar energetike je četverogodišnje zvanje u okviru koga se školuju stručnjaci potrebni za rad u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i  industriji.

U okviru ovog  obrazovnog profila učenici stiču znanja o električnim mrežama i električnim instalacijma, električnim mašinama i uređajima.To je zanimanje jake struje.

Uz stručne predmete i praktičnu nastavu učenici su osposobljeni za rad u fabričkim kompleksima, termo i hidroelektranama, elektrodistribuciji, na održavanju trafostanica, u firmama koje se bave trgovinom opreme potrebne za proizvodnju i transport električne energije.

Ukoliko žele svoje školovanje učenici mogu nastaviti na nekom od tehničkih fakulteta  (Elektrotehničkom i sl.) u BiH ili inostranstvu.

Stručnoteoretska nastava se odvija u savremeno opremljenim i uredjenim kabinetima

 

PRAKTIČNA NASTAVA

Elektrotehničari energetike praktičnu nastavu obavljaju u školi, posebno uređenoj i opremljenoj  radionici

te u tešanjskim kompanijama poput Mann Hummel BA

Učionice i kabineti su prilagođeni učenicima, njihovim potrebama i sami učenici učestvuju u uređenju prostorija

NAUČNO-STRUČNE EKSKURZIJE

Tokom školovanja   redovo se  organiziju naučno-stručne ekskurzije gdje se učenici upoznaju sa značajnim elektroenergetskim objektima u BiH  (termoelektranama, hidroelektranama, elektroenergetskim postrojenjima) a organizuje se i  posjeta fakultetu elektrotehnike .

Cilj ovih posjeta je da učenici upotpune svoja znanja stečena pohađanjem nastave tokom školovanja.

VANNASTAVNE AKTIVOSTI

Da bi upotpunili obrazovanje i odgoj učenika  školovanja za učenike Srednje tehničke škole   organizuju se  jednodevne i višednevne ekskurije kao što su ( ekskurzija na Vlašić, posjeta pozorištu, MATURALNA EKSKURZIJA …)

PREDSTAVLJAMO UČENIKE ELEKTROTEHNIČKE  ŠKOLE U ŠKOLSKOJ 2018/2019. godini: