19 pro. 2018

Prvi snijeg uz novu plastičnu stolariju

Zgrada u kojoj je smještena JU Srednja tehnička škola napravljena je 1984.godine. U proteklim godinama veliki problem  predstavlja zagrijavanje prostorija, naročito na višim spratovima jer vanjska  stolarija je u veoma lošem stanju. Pored  nemogućnosti otvaranja pojedinih dijelova u zimskom periodu naročito je izražena slaba toplotna  izolacija   te hladnoća u prostorijama.

U nemogućnosti da dočeka   raznorazne dugogodišnje  najave  projekata energetske efikasnosti u cilju poboljšanja uslova za realizaciju nastavnog procesa Srednja tehnička škola  u 2018.godini pokrenula je projekat zamjene  vanjske  stolarije  sa novom, plastičnom stolarijom koja ima neuporedivo veću toplotnu izolaciju.

Iz vlastitih sredstava škole te   pomoć Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Ze-do kantona škola je izvršila zamjenu prozora na 5 učionica, 3 učenička  kabineta  i 3 nastavnička kabineta u vrijednosti oko 23.000 KM od čega 16.000 KM vlastitih sredstava.

Takođe, usljed dotrajalosti te neposredne opasnosti za učenike i radnike škole izvršena je zamjena vanjske stolarije odnosno izlaza za slučaj opasnosti – na alternativno  stepenište u vrijednosti od oko 4.000 KM iz vlastitih sredstava škole.

Prema planu škole i očekivanoj pomoći partnera  projekat će se nastaviti u 2019.godini kada bi trebalo u potpunosti završiti zamjenu dotrajale stolarije  na dijelu zgrade  koji koristi JU Srednja tehnička škola.