14 pro. 2018

USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT – NOVE KNJIGE U BIBLIOTECI

Naša škola od kraja prošle nastavne godine radila je niz aktivnosti  na realizaciji projekta nabavke školskih lektira i bogaćenje bibliotečkog fonda, koji je uspješno realizovan kroz nekoliko dijelova. Prvi dio aktivnosti bio je da je naša škola aplicirala na projekat Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke „Podrška bibliotekama srednjih škola u nabavci školske lektire“, te smo isti i dobili. Tim projektom našoj školi su odobrena sredstva za nabavku školskih lektira u iznosu od 3 400KM putem kojeg je nabavljeno preko 150 naslova školske lektire.

Drugi dio aktivnosti nabavke i bogaćenja bibliotečkog fonda odnosio se na sredstva koja je izdvojila sama škola u iznosu od oko 1200 KM, putem kojeg su nabavljenji primamljivi naslovi za naše učenike prije svega koji budu tražili način da se odmore od školskih obaveza i obaveznih školskih lektira, a i zaposlenike škole koji budu željeli da svakodnevnim čitanjem upotpune svoje slobodno vrijeme.Nabavljeno je oko 60 naslova popularnih bestselera čije su naslove predložili i sami učenici.Tom prilikom školaska biblioteka  obogatila je svoj bibliotečki fond nizom naslova popularnih autora kao što su  Agata Kristi, Nikolas Sparks, Orhan Pamuk,Haled Hoseini, Den Brown, naša Nura Bazdulj Hubijar i još neki. Uz taj dio takodjer je škola omogućila da biblioteka dobije novu računarsku opremu koja će olakšati i učiniti rad biblioteke još efikasnijim.

Treći dio aktivnosti nabavke školskih lektira i bogaćenja bibliotečkog fonda odnosi se na donaciju Općine Tešanj, te Centra za kulturu i obrazovanje, kao i donaciju uposlenika naše škole, putem kojeg je našoj biblioteci od strane Općine Tešanj donirano 20 naslova u vrijednosti 400KM. Centar za kulturu i obrazovanje donirao je oko 120 naslova, ta zaposlenici naše škole oko 128 naslova.

Ukupna vrijednost realizovanog projekta nabavke školskih lektira i bogaćenja bibliotečkog fonda iznosi oko 5 800KM, putem kojeg je nabavljeno preko 500 novih naslova za našu školsku biblioteku.

Svako od naših učenika, a i zaposlenika koji hoće i žele da čitaju i bogate svoj svakodnevni život pisanom riječi pronaći će u školskoj bibiloteci neki sadržaj za čitanje koji im odgovara. Mogu da biraju od obavezne školske lektire, do sadržaja (romantičnih/ljubavnih, krimi, avanturističkih, misterije) kojim će ispuniti slobodno vrijeme.

Aktivnosti na bogaćenju bibliotečkog fonda školske biblioteke nastaviće se i dalje, a našim učenicima i zaposlenicima možemo poželjeti dobrodošlicu u školsku biblioteku uz poznatu izreku „Knjiga je najbolji prijatelj“.