16 pro. 2019

„LET’S LOOK TOGETHER OVER THE FANCE“ – Projekat razmjene učenika

JU Srednja tehnička škola je u novembru 2019. godine potpisala ugovor za realizaciju projekta pod nazivom „LET’S LOOK TOGETHER OVER THE FANCE“ sa regionalnim uredom RYCO Western Balkan, a u partnerstvu sa Tehničkom školom Čačak, Republika Srbija.

RYCO Western Balkan predstavlja regionalni ured za saradnju s mladima. To je nezavisno funkcionirajući institucionalni mehanizam, koji su osnovale učesnice: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo *, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, a čiji je osnovni cilj promocija duha pomirenja, saradnje mladih u regiji, te ostvarivanje kontakata kroz programe razmjene mladih.

Projekat je pisao,a također će vršiti i njegovu realizaciju,tim profesora JU Srednje tehničke škole kojeg čine: Izeta Bešić-Sinanović, Elma Hadžan, Muris Ibrahimović, koordinator projekta Elma Škiljo i direktor škole Albin Softić,a u saradnji sa profesorima iz Tehničke škole Čačak. Pri pisanju projekta su pomogli i profesori engleskog jezika: Rasema Raščić, Dijana Galiješević i Adem Halilović.

U okviru realizacije projekta planirano je nekoliko aktivnosti, a fokus je stavljen  na dvije glavne: odlazak učenika iz Tešnja u Čačak i dolazak učenika iz Čačka u Tešanj. Prilikom ovih petodnevnih posjeta učenici će kroz niz aktivnosti i radionica zabavnog i edukativnog karaktera imati priliku da se međusobno upoznaju, uče o toleranciji, prihvatanju drugog i drugačijeg,te razviju prijateljstva koja će biti temelj za dalju saradnju. Također će biti upoznati sa položajem mladih u pomenutim lokalnim zajednicama,te će kroz radionice dati svoja mišljenja i načine poboljšanja položaja i učešća mladih u lokalnim zajednicama. RYCO je za sve aktivnosti planirane u projektu izdvojio sredstva u iznosu od 38 000 KM (19 500 €).

Prva aktivnost u realizaciji projekta je bila posjeta profesora JU Srednje tehničke škole Tešanj profesorima Tehničke škole Čačak,  koja je realizovana u periodu od 18.11. 2019. do 20.11.2019. godine. Prilikom ove posjete održani su radni sastanci na kojima su dogovoreni detalji o realizaciji projekta, te određeni termini učeničkih posjeta.

Naredna aktivnost, odlazak učenika JU srednje tehničke škole Tešanj u Čačak, planirana je krajem januara 2020. godine.