31 svi. 2023

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije podržava – regionalni projekat “

Maj mjesec nam je pored sunčanih dana donio i nove aktivnosti i nova druženja.
Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije u periodu od 14.-18.05.2023.godine održan je Omladinski kamp za učesnike projekta „We are creating a better future for Western Balkan“.
Učesnici kampa, pored učenika naše škole bili su i učenici i profesori partnerskih škola, Tehničke škole iz Čačka, Srbija, Mješovite srednje škole iz Tivta, Crna Gora te JU Saobraćajne i elektro škole iz Doboja,Republika Srpska
Aktivnosti Kampa realizovane su u tri grada, Sarajevo, Tešanj i Doboj.
Prvi dio kampa realizovan je u Sarajevu. Tokom boravka u Sarajevu učesnici kampa realizovali su veći broj radionica,a svakako radionica koja je najviše zaintrigirala učenike je radionica „Kultura i religija“ gdje su učenici imali priliku da se upoznaju i razmjene informacije i znanja sa aspekta kulturoloških i religijskih običaja.
Pored ove realizovan je i veći broj radionica na temu aktivizma i volonterizma mladih te interkulturalnog dijaloga.
U slobodno vrijeme učenici i profesori imali su priliku koristiti sadržaje hotela „Hollywood“:bazen, sportsku dvoranu, spa centar ,a također su mogli i prošetati Ilidžom.
Naravno, sastavni dio kampa je i obilazak najznačajnih lokacija i objekata kulturno-historijskog naslijeđa u Sarajevu kao što su Vijećnica, Vječna Vatra, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva,Baščarsija…
Pored kulturno-historijskog naslijeđa,Sarajevo kao olimpijski grad poznato je po planinama koje ga okružuju. Učesnici kampa posjetili su Trebević,sa koga se pruža prelijepi pogled na grad, te su uživali u aktrakciji parka Sunnyland.
U ponedjeljak 15.05.2023.godine učesnike kampa je posjetio i pozdravio zamjenik ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini gospodin Matteo Evangelista. Tokom obraćanja učesnicima Kampa gospodin Evangelista iskazao je veliko zadovoljstvo aktivnostima svih učesnika te istakao važnost regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. U razgovoru sa predstavnicima škola partnera u projektu gospodin Evangelista je obećao daljnju pomoć u nastavku realizacije projekta te povezivanje škola sa drugim organizacijama iz regiona i Italije za proširenje saardnje.
Poslije četiri dana provedena u Sarajevu domaćini zajedno sa gostima stigli su u Tešanj. U toku posjete, zajedno sa učenicima i profesorima naše škole, gosti su obisli školu te Tešnju gdje su učenici i profesori naše škole pripremili veoma interesantan obilazak naše škole, od kabineta, pokaznih vježbi do različitih maketa koje učenici izrađuju tokom slobodnih aktivnosti.
Pored obilaska škole i školskog parka svi učesnici su obišli i kulturno-historijske spomenike Tešnja, Gradinu, Eminagića konak i Čaršijsku džamiju te prošetali Čaršijom, do „Kahve“ i „Kapije“.
Nakon obilaska Tešnja učesnici su otputovali u Doboj.
Dolaskom u Doboj realizovana je posjeta JU Saobraćajnoj i elektro školi u Doboju. Takođe, učesnici su imali priliku da obiđu grad Doboj, njegovu trvđavu te odmore u gradskom parku.
U četrvtak 18.05.2023.godine učesnici su otputovali nazad u svoje gradove, prepuni pozitivnih utisaka, sjećanja, novih prijateljstava…
Na kraju, zahvaljujemo se Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije te predstavnicima ambasade Italije u Sarajevu na velikoj finanskijskoj i ostaloj podršci tokom realizacije ovih aktivnosti.