31 lis. 2019

Novosti iz Kluba čitatelja STŠ

Mjesec oktobar osim što je prema vremenskim prilikam najljepši mjesec i početak novog godišnjeg doba, on je mjesec knjige , pisane riječi i književnosti. Želeći skrenuti pažnju na knjige i njihov značaj u obrazovanju i svakodnevnom životu čovjeka, i u našoj školi se mjesec oktobar obilježava kao Mjesec knjige.Vodeći se izrekom: „Prostor bez knjige je kao čovjek bez srca i duše“ Klub čitatelja Srednje tehničke škole priredio je niz aktivnosti u mjesecu oktobru, kao način da se naglasi značaj pisane riječi i čitanja knjiga.

Klub čitatelja vrijedno je obilježio Oktobar Mjesec knjige u našoj školi na nekoliko načina, pa su tako članice vršile anketiranje učenika naše škole sa željom da dobijemo informacije šta je to što učenici rado čitaju i šta bi željeli da imaju u školskoj biblioteci da bi mogli pročitati. Prema tim rezultatima napravljena je lista poželjnih naslova za nabavku i velika većina tih naslova je i nabavljena i dostupna je u školskoj biblioteci našim učenicima, a i zaposlenicima na čitanje.

Uradile su tri plakata –panoa koji će da krase zidove hodnika i biblioteke ,a kao kruna svih aktivnosti je održana je  promocija  29.10.2019. godine gdje su nam ukratko vrijedne članice Kluba čitatelja Srednje tehničke škole govorile o značaju  Mjesecu knjige i njegovom obilježavanju.  Promovisale su novi Pravopis bosanskog jezika od Senahida Halilovića, koji se nalazi u našoj biblioteci i dostupan je svim učenicima i zaposlenicima naše škole na korištenje, zatim su pripremile tekst o značaju čitanja i pročitanog , i za kraj predstavile su nove  naslova u našoj biblioteci. Neki od novih naslova koji su od mjeseca oktobra dostupni u našoj biblioteci su: Harry Potter svih 8 djelova, zatim Tetovažer iz Aušvica, Drugi Ajnštajn, Kako ubiti pticu rugalicu, Djevojka koja je čitala u metrou, Crveni adresar, Kuća na jezeru, Voljeti nekog poput tebe, Srećan je ko umije da voli, Dok još nismo bile vaše i mnogi drugi koje ćete svojom posjetom školskoj biblioteci moći vidjeti i zadužiti, te uživati u njihovom čitanju.

Klub čitatelja Srednje tehničke škole nastao je prošle godine, a sa ciljem promocije i širenja svjesti o značaju čitanja i ljubavi prema knjizi kod svih učenika naše škole. Njih povezuje samo jedna veza, a to je ljubav prema knjizi, pisanoj riječi i čitanju. Članovi, u našem slučaju, članice Kluba svoje slobodno vrijeme rado provode u biblioteci i čitanjem raznih naslova što prema preporuci, a  što prema svojoj intuiciji, afinitetu i slobodnom izboru. Najvrednije članice Kluba čitatelja Srednje tehničke škole su: Amela Bjetić, Fatima Hadžikadunić, Amela Bahtić, Hidajeta Numić, Almina Mujaković, Adelisa Muratović i Nadina Sejdić. Njihova teza vodilja je  svaka knjiga je svijet za sebe; ili nas nauči nečemu novom ili podsjeti naučenom. Osoba koja čita, postaje čovjek koji misli i pored toga živi više od jednog života jer knjiga nam omogućuje ulazak u svijet mašte i avanture, a zatim u svijet vjere i nauke. Kažu da se u knjigama nalazi sva mudrost svijeta i smatraju da bi trebali da je podjelimo jedni sa drugima.  Njihov jedini cilj je da učenici i općenito ljudi posvete više vremena pisanoj riječi i čitanju. Svi ostali učenici koji imaju želju za čitanjem i ljubav za knjigu, pisanu  riječ i književnost  dobrodošli su u Klub čitatelja Srednje tehničke škole.