24 pro. 2020

“Green Western Balkan- Better Western Balkan” – ON LINE susreti učenika

U ponedjeljak 21.12. i utorak 22.12.2020.godine održani su on susreti učenika škole i tom prilikom realizovane su radionice „Energija i životna sredina“ i „Sunčeva energija kao alternativni izvor energije“.

Čist zrak, dovoljne količine pitke vode i zaštita životne sredine uopšte predstavljaju jednu od najvažnijih tema današnjice. Temom zaštite životne sredine bave se najvažnije svjetske organizacije, države i lideri.

 

Nažalost, iako imamo  prirodu bogatu vodama, šumama, predivne planine i rijeke, zaštita životne sredine nije u prioritetima vlasti država Zapadnog Balkana.

Prema relevantnim svjetskim istraživanjima i mjerenjima Sarajevo i Beograd trenutno su na vrhu ljestvice gradova sa najzagađenijih zrakom.

Ogromne količine otpada se nepropisno odlažu ili bacaju u rijeke.

Industrija naslijedjena iz vremena socijalističke države predstavlja jedan od najvećih problema, naročito termoelektrane  iz Bosne i Hercegovine i Srbije, koje su na vrhu najvećih zagađivača u Evropi. Države Zapadnog Balkana imaju značajan potencijal  za proizvodnju energije iz alternativnih izvora, takozvane zelene energije al i tu se krećemo veoma sporo.

 

Na većinu ovih problema ukazali su proteklih dana učenici dvije partnerske škole, Srednje tehničke škole iz Tešnja, Bosna i Hercegovina i Tehničke škole iz Čačka, Republika Srbija.

 

Dvije škole realizuju projekat „Green Western Balkan – Better Western Balkan“ koji u  okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finanisra ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

 

On line susretima pridružili i predstavnici UNICEF-a Renata Gojak,koordinator projekta Dijalog za budućnost  i Sanja Kabil, šefica sektora za obrazovanje UNICEF-a u BiH.

Tokom realizacije radionica učenici su se upoznali sa prednostima alternativnih izvora enegije i značajem očuvanja životne sredine.

On line susreti i realizovane radione predstavljaju uvodne aktivnosti projekta čiji je cilj izrada i postavljenje Solarnog drveta u dvorištu Srednje tehničke škole u Tešnju.